Sådan arbejder du med holdninger og adfærd.

Din evne som leder vil i fremtiden blive vurderet endnu mere på din evne til at flytte adfærd i din virksomhed. Men hvordan arbejder du bedst med adfærd?

Det er i flere virksomheder blevet et tema, at holdninger ikke flytter adfærd, men at det er adfærd, der flytter holdninger. En teori, som Morten Münster er blevet talsmand for pga. bogen "Jytte fra marketing er desværre gået for i dag". Meget kort fortalt går tanken ud på, at vi skal fokusere mere på, at få den rigtige adfærd og mindre på at overbevise, kommunikere eller få medarbejderne til at forstå meningen bag. Forståelse flytter ifølge bogen ikke holdninger. Få medarbejderne til at gøre det rigtige og over tid vil de også udvikle de rigtige holdninger. Den bedste løsning i dette tilfælde er at fokusere på adfærdsdesign.

Som mange andre teorier, er den brugbar, så længe du som leder, anvender den i de rigtige mængder og i de rigtige situationer. Gør du tanken til hele sandheden, risikerer du at misse 90% af dine medarbejderes virkelighed. 

Selvfølgelig flytter viden og holdninger også adfærd. Hvordan kan man ellers skrive en bog om emnet? Hvis ny viden ikke kan flytte adfærd, så er bogen i sig selv meningsløs. Med mindre der gælder andre regler for ledere end for resten af organisationen?

Så mit bedste råd er, at du endnu engang skal gøre brug af dit vigtigste ledelsesmæssige redskab: Din evne til at tage udgangspunkt i din virksomhed, dine medarbejdere og deres kontekst. Det er den bedste måde, at navigere i det hav af "best practises" du finder derude.

Meget af adfærden kan flyttes og udvikles ved at forklare, træne og give støtte til medarbejderne. Og meget af adfærden kan flyttes ved at arbejde struktureret med adfærdsdesign. Men ingen af de ovenstående tilgange får for alvor effekt, før du forstår, hvordan de skal oversættes til netop dine medarbejdere og især hvornår du skal anvende hvilket greb.  

Member Login
Welcome, (First Name)!

Forgot? Show
Log In
Enter Member Area
My Profile Log Out